'Kami sasar orang awam? Tidak, kami sasar pengganas' - Netanyahu tegaskan Israel berperang mengikut undang-undang - The Reporter

‘Kami sasar orang awam? Tidak, kami sasar pengganas’ – Netanyahu tegaskan Israel berperang mengikut undang-undang

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, telah menolak dakwaan bahawa Israel melanggar undang-undang antarabangsa dalam peperangan dengan kumpulan pejuang Hamas, yang menguasai Jalur Gaza. Beliau menyifatkan dakwaan tersebut sebagai “omong kosong” dan menegaskan bahawa Israel berusaha untuk mengelakkan kematian orang awam.

Dalam sebuah temubual dengan NBC News, Netanyahu ditanya mengenai kenyataan daripada Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Hak Asasi Manusia, yang menuduh Israel melakukan hukuman kolektif terhadap rakyat Palestin, yang merupakan jenayah perang.

Netanyahu menganggap kenyataan itu sebagai ‘cakap kosong’ dan menegaskan bahawa Tentera Pertahanan Israel (IDF) mengambil setiap langkah yang mampu untuk mengelakkan kematian orang awam.

“Ya, saya boleh katakan bahawa apa yang dikatakan oleh suruhanjaya itu adalah sekadar cakap kosong, kerana kami – perbezaan utama adalah – adakah anda sengaja menyasarkan orang awam? Tidak, kami sengaja melakukan segala-galanya dalam kuasa kami untuk menyasarkan pengganas,” kata Netanyahu.

“Dan orang awam, seperti yang berlaku dalam setiap peperangan yang sah, kadang-kadang apa yang dipanggil ‘kerosakan sampingan’. Itu adalah cara yang lebih panjang untuk mengatakan kemalangan yang tidak disengajakan,” katanya.

Perdana Menteri Israel itu berkata bahawa, strategi Hamas adalah untuk meletakkan orang awam dalam bahaya, menyebabkan kemalangan yang tidak disengajakan daripada Israel, yang kemudian akan mengurangkan sokongan global terhadap Israel.

“Kerana mereka mahu serangan yang tidak masuk akal dan tidak bermoral ini terhadap Israel. Mereka akan sentiasa bersembunyi di sebalik orang awam dan kita tidak akan pernah dapat memerangi mereka,” katanya.

Netanyahu juga menyentuh topik mengenai pentadbiran Jalur Gaza selepas peperangan, dan berkata bahawa Israel kemungkinan besar akan menerima pasukan penjaga aman antarabangsa, tetapi kawalan ketenteraan akhir Gaza mesti berada di bawah Israel.

Sumber: Washington Examiner

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share
error: Content is protected !!