Mikroplastik ditemui dalam setiap testikel manusia yang diperiksa dalam kajian baru - The Reporter

Mikroplastik ditemui dalam setiap testikel manusia yang diperiksa dalam kajian baru

Gambar hiasan

Para saintis telah menemui mikroplastik, iaitu serpihan plastik kecil, dalam testis manusia dan anjing. Penemuan ini menimbulkan kebimbangan kerana mikroplastik mungkin mempengaruhi sistem pembiakan manusia.

Mikroplastik boleh terbentuk apabila barang plastik seperti beg plastik terdedah kepada cahaya matahari dan hancur. Mikroplastik juga boleh terbentuk melalui penggunaan dan kerosakan objek sintetik seperti tayar atau pakaian. Mikroplastik telah ditemui di banyak tempat di alam semula jadi, dari kutub yang sejuk hingga puncak Gunung Everest dan Jurang Mariana yang dalam.

Mikroplastik boleh mengganggu ekosistem alam semula jadi dan juga boleh mencemarkan tubuh kita. Kita boleh menghirup atau memakan mikroplastik melalui udara, makanan, dan minuman.

Dalam kajian baru yang diterbitkan dalam jurnal Toxological Sciences, Profesor Xiaozhong John Yu dan pasukannya menganalisis testis dari 47 anjing dan 23 manusia purata berusia sekitar 35 tahun, yang diperoleh dari haiwan yang telah dikastrasi dan 23 testis manusia yang telah diperoleh secara anonim dari penderma melalui Pejabat Penyiasat Perubatan New Mexico.

Mereka menemui setiap testis yang diperiksa mengandungi mikroplastik. Testis manusia mengandungi tiga kali lebih banyak mikroplastik daripada testis anjing.

Sejumlah 12 mikroplastik berbeza ditemui dalam organ pembiakan, dengan yang paling biasa adalah polimer polietilena yang digunakan dalam pembuatan botol plastik.

Sumber: UNM College of Nursing IGN

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!