Syarikat swasta di Korea Selatan beri bonus RM358K kepada staff yang melahirkan bayi - The Reporter

Syarikat swasta di Korea Selatan beri bonus RM358K kepada staff yang melahirkan bayi

Gambar hiasan (A.I)

Booyoung Group, sebuah syarikat pembinaan yang berpangkalan di Seoul, berhasrat untuk memberikan insentif sebanyak 100 juta won Korea (RM358,114) kepada setiap pekerja yang melahirkan bayi.

Selain itu, syarikat ini juga berjanji untuk memberikan bonus tunai sejumlah 7 bilion won Korea (RM25 juta) kepada pekerja yang telah melahirkan sebanyak 70 bayi sejak tahun 2021.

Menurut jurucakap syarikat kepada CNN, faedah ini disediakan untuk kedua-dua pekerja lelaki dan wanita.

Kadar fertiliti rendah

Pada tahun 2022, Korea Selatan mencatatkan kadar fertiliti terendah di dunia, iaitu 0.78. Ini bermakna purata seorang wanita di Korea Selatan akan mempunyai 0.78 anak sepanjang hayatnya. Menurut ramalan rasmi dari Statistik Korea, kadar ini dijangka turun kepada 0.65 pada tahun 2025.

Fakta ini menunjukkan bahawa Korea Selatan dan beberapa negara Asia Timur lain sedang menghadapi masalah penuaan populasi yang cepat, hanya beberapa dekad selepas mereka mengalami industrialisasi yang pesat. Ini sering dirujuk sebagai ‘bom demografi’.

Walaupun banyak negara Eropah juga menghadapi masalah populasi yang menua, namun perubahan ini dapat dikurangkan dengan imigrasi. Namun, negara-negara seperti Korea Selatan, Jepun dan China lebih memilih untuk tidak menerima imigrasi besar-besaran sebagai cara untuk menangani penurunan dalam populasi usia kerja mereka.

Bonus tunai atau Perumahan Sewa

Pengerusi Booyoung Group, Lee Joong-keun berkata, syarikat akan memberikan ‘sokongan kewangan secara langsung’ kepada pekerjanya sebagai bantuan untuk membesarkan anak-anak.

Bagi pekerja yang mempunyai tiga bayi, mereka akan diberikan pilihan sama ada menerima 300 juta won Korea (RM1,074,342) dalam bentuk tunai atau mendapatkan perumahan sewa, sekiranya kerajaan menyediakan tanah untuk pembinaan.

Lee berharap, “Kami akan diiktiraf sebagai syarikat yang berjasa dalam mendorong peningkatan kelahiran dan kami juga prihatin tentang masa depan negara,” katanya.

Booyoung Group ditubuhkan pada tahun 1983 dan telah membina lebih daripada 270,000 rumah.

Kerajaan Korea Selatan dan syarikat swasta lain sudah menawarkan insentif kewangan untuk menggalakkan orang ramai untuk memiliki lebih banyak anak, tetapi tiada yang setanding dengan faedah yang ditawarkan oleh Booyoung Group.

Sumber: CNN

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!