Rafah akan ditakluk sebelum puasa, PM Israel kata akan sediakan 'laluan selamat' buat rakyat Palestin - The Reporter

Rafah akan ditakluk sebelum puasa, PM Israel kata akan sediakan ‘laluan selamat’ buat rakyat Palestin

Walaupun desakan masyarakat dunia supaya Israel melakukan gencatan senjata, namun dilihat sia-sia apabila mereka terus menerus melakukan kekejaman terhadap rakyat Palestin.

Menerusi satu perkongsian di jaringan X, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyatakan akan menakluk seluruh Rafah menjelang permulaan Bulan Ramadan.

“Ini susulan tekanan antarabangsa yang memaksa PM Israel mengarahkan Ketua Turus IDF, Leftenan Jeneral Herzi Halevi melajukan operasi ketenteraan IDF ke Rafah dan menyerang Rafah dalam masa terdekat

“Serangan ini merupakan usaha menakluk seluruh Gaza dan memusnahkan saki baki anggota Briged Al Qassam. PM Israel Benjamin Netanyahu memaklumkan mereka mempunyai masa sebulan sahaja untuk memulakan dan menamatkan operasi di Rafah susulan tekanan US dan antarabangsa,” tulisnya.

Bagaimanapun, Netanyahu, dikatakan akan merangka rancangan bagi menjanjikan laluan selamat kepada orang awam yang dipindahkan ke selatan Rafah berikutan ancaman pencerobohan Israel ke bandar itu.

Rafah menjadi pusat penempatan penduduk kawasan selamat terakhir di Gaza. Kawasan tersebut dikatakan belum dicerobohi oleh tentera.

Netanyahu berkata kemenangan ke atas Hamas tidak boleh dicapai tanpa batalion di Rafah dan mengarahkan tenteranya bersiap sedia untuk operasi itu.

Sumber: Irfan, Berita Harian

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!