Makan organ dalaman haiwan boleh meningkatkan risiko kanser? - The Reporter

Makan organ dalaman haiwan boleh meningkatkan risiko kanser?

Gambar hiasan (Artificial Intelligence)

Pengambilan organ haiwan seperti hati, paru-paru, otak dan buah pinggang sering menjadi subjek perbincangan dalam konteks kesihatan. Ada yang berpendapat bahawa pengambilan organ-organ ini boleh meningkatkan risiko kanser. Namun, adakah benar dakwaan ini?

Organ dalaman haiwan seperti lembu, ayam dan kambing mempunyai kandungan nutrien yang tinggi.

Misalnya, hati adalah organ dalaman yang paling tinggi nutrien dan banyak mengandungi vitamin A, yang bermanfaat untuk kesihatan mata dan untuk mengurangkan penyakit yang menyebabkan keradangan. Organ dalaman lain seperti ginjal kaya dengan nutrien dan protein, dan mengandungi asid lemak omega 32.

Risiko pengambilan organ haiwan

Walaupun organ dalaman haiwan kaya dengan nutrien, terdapat risiko jika terlalu banyak memakan organ dalaman.

Organ seperti hati, paru, otak dan buah pinggang haiwan tidak elok untuk dimakan kerana pada organ itulah segala toksin dikumpulkan. Selain itu, organ dalaman yang tidak dibersihkan dan dimasak dengan sempurna boleh menjadi sumber toksin yang tak bagus untuk kesihatan kita.

Hubungan dengan kanser

Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan hubungan antara pengambilan daging haiwan dan risiko kanser.

Sebagai contoh, ada satu kajian yang menemui bahawa pengambilan daging haiwan ini dengan kulit mungkin akan memberi kesan kepada peningkatan risiko kanser prostat terhadap individu lelaki. Namun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan hubungan ini.

Pada akhirnya, yang penting adalah amalan diet yang seimbang dan bersederhana dalam pengambilan organ dalaman. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai diet anda, adalah disarankan untuk berbincang dengan doktor atau ahli diet profesional.

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!