'Kurang ajarnya korang ni! Tak malu ke komen camtu?!' - Netizen kecam individu hina fizikal influencer TikTok - The Reporter

‘Kurang ajarnya korang ni! Tak malu ke komen camtu?!’ – Netizen kecam individu hina fizikal influencer TikTok

Dua hari lalu, seorang pempengaruh di TikTok berkongsi video dia bersama dengan sepupunya memperagakan busana pengantin bagi pasangan plus size.

Tatkala netizen memuji kecantikan busana dan kecomelan mereka berdua, ada beberapa individu biadap memuat naik komen-komen berbaur menghina dan body shaming. 

@syakirbelon4.0 Alhamdulilah @kayibrahim ♬ original sound – jevanvlogs

Individu-individu ini tanpa segan silu memuat naik komen-komen menjijikkan itu tanpa sedikit pun memikirkan perasaan tuan empunya badan. 

Tindakan golongan acah-acah terpaling kelakar bagi komen sedemikian mengundang kecaman netizen yang melabelkan mereka hanya fikirkan tentang perkara lucah sepanjang masa. 

“People are being too comfortable with social media smapai rasa macam ‘Komen je lah, orang bukan kenal aku pun’, not knowing that benda kecik macam ni pun asbab kau tak boleh nak sampai syurga,” kata Wan. 

“Comment tu semua golongan try hard nak jadi kelakar tapi dalam tak sedar menghina dan menghalalkan kata-kata berunsur lucah,” kata Daisy. 

“The audacity, the words came from micro-brain of not-so-bright meleis supremacy. Saya selaku Melayu kampung tak mengaku dia orang ni berasal daripada kampung. Even Melayu kampung pun tak sebenak ini, sorry,” kata Shafik. 

“Yang perempun pun sama naik eh perangai. Perangai buruk cuba simpan. Kau seorang tau perangai kau buruk sudahlah. Ini nak dicanang bagi satu alam tau. Bingai,” kata Gladius. 

Media sosial sepatutnya digunakan dengan cara yang baik, bukannya digunakan untuk menghina atau mempersenda fizikal seseorang. Bayangkan sekiranya perkara yang sama berlaku pada diri ataupun ahli keluarga sendiri. Sudah tentu ia akan meruntuhkan keyakinan dan moral diri. 

Jika tiada kata-kata baik yang hendak diucapkan, tidak perlu meninggalkan sebarang komen yang akan menyakitkan hati dan perasaan orang lain. 

Sumber: TikTok Syakir Belon, Twitter Amer Al Jaffrey

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!