‘Kalau ziarah orang mati pun dikira sebagai pencapaian, baik lantik penggali kubur jadi MP’ – Netizen kritik kad laporan MP Kepala Batas

28 Februari  lalu, Ahli Parlimen Kepala Batas (PAS), Siti Mastura Muhammad memuat naik gambar Kad Laporan 100 harinya berkhidmat wakil rakyat, mengundang pelbagai reaksi pengguna media sosial.  

Dalam kad laporan itu, beliau dengan bangganya menyatakan jumlah tugas yang telah dilaksanakan semenjak memenangi kerusi tersebut.

Antara tugas yang paling banyak dilakukannya adalah menziarahi atau menghulur bantuan kepada golongan memerlukan (64 orang), pemudahcara aduan rakyat (87 aduan), menghadiri majlis perkahwinan dan kenduri kesyukuran (58 kenduri) dan menziarah kematian (36 kematian)

Manakala empat lagi tugasan lain seperti pertemuan bersama agensi kerajaan, ziarah & menghulur bantuan kepada mangsa musibah, program bersama NGO dan masyarakat dan bangkit isu rakyat Kepala Batas kurang dari 22 kali. 

Tatkala penyokongnya memuji pencapaian dinyatakan dalam kad laporan itu, pengguna media sosial lain pula mengkritik Mastura menyenaraikan majlis kahwin/kenduri dan ziarah kematian sebagai KPI-nya. 

“Kalau ziarah orang mati pun dikira sebagai pencapaian, baik orang Kepala Batas lantik penggali kubur je jadi MP,” kata Afiq Azni. 

Kalau ziarah org mati pun dikira sbg pencapaian,

baik org Kepala Batas lantik penggali kubur je jadi MP.

— Afiq Azni (@afiqazni) March 1, 2023

“Kau nak pergi kenduri boleh, tapi tak payahlah letak dalam kad laporan,” kata ThorDDDD. 

“Lepas ni jangan lupa kira berapa kali masuk toilet office. Itu pun kira achievement jugak,” kata Chetom Shelby. 

“Tak ada pencapaian sebenar ke MP? Ini ke Giant Killer mampu? Nenek aku boleh ziarah kematian, majlis perkahwinan dan kenduri kesyukuran. Mudahnya jadi MP,” kata Jason.

Tak ada pencapaian yang SEBENAR ke MP? Ini je Giant Killer mampu? Nenek aku boleh ziarah kematian, majlis perkahwinan dan kendurii kesyukuran. Mudahnya jadi MP. Menang sebab buat provokasi — bangkitkan isu peristiwa lepas, isu perkauman.

— Jason (@Jaaaaason1) March 2, 2023

Apa pandangan anda? Wajarkah aktiviti seperti pergi majlis perkahwinan/kenduri dan ziarah kematian dijadikan sebagai KPI Ahli Parlimen? Kongsikan pandangan anda di media sosial The Reporter.

Sumber: Twitter Siti Mastura Muhammad

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!