‘Dia (Khairy) yang minta bertanding di Sungai Buloh’ – Zahid Hamidi nafi dakwaan UMNO cuba tamatkan karier politik KJ

Sejak diletakkan sebagai Calon UMNO untuk bertanding di kerusi Parlimen Sungai Buloh, ramai yang meramalkan tindakan UMNO itu dilihat sebagai usaha untuk mematikan karier politik Khairy Jamaluddin kerana kawasan itu merupakan kubu kuat PKR. 

Tidak dinafikan juga, ramai yang terkejut dan menjangka bekas penyandang kerusi Parlimen Rembau itu akan mengalami kekalahan teruk pada 19 November ini. 

Pada PRU14 yang lalu, calon PKR di Sungai Buloh berjaya mendapatkan lebih 26,000 majoriti dan sekali gus memberi isyarat bahawa penduduk di Sungai Buloh lebih percaya kepada perjuangan parti yang diketuai oleh Anwar Ibrahim. 

Baru-baru ini, Khairy memohon penduduk di kawasan itu mengundinya pada PRU15 ini dan jika menang, Sungai Buloh akan diwakili oleh dirinya yang bakal menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri di masa akan datang, tanpa memberikan garis secara jelas. 

“Kalau saya menang di sini, kalau orang Sungai Buloh menangkan saya, Sungai Buloh bukan hadnya. Saya akan bawa orang Sungai Buloh, satu hari nanti kita pimpin Malaysia, insya-Allah. 

“Satu hari nanti saya nak pimpin UMNO, satu hari nanti saya nak jadi perdana menteri anda. Tetapi bukan sekaranglah, umur saya 46 tahun, boleh tunggu,” katanya. 

Hasrat Khairy itu diketahui oleh Ismail Sabri Yaakob yang juga tidak menafikan bahawa pemimpin muda itu sememangnya layak menjadi PM satu hari nanti. Tetapi bukan pada masa ini. 

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin, turut yakin dengan kepimpinan Khairy itu yang dilihat mampu memimpin UMNO ke arah yang lebih baik dan seterusnya menjadi perdana menteri. 

Bagaimanapun, Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan, keputusan untuk meletakkan Khairy sebagai calon di kerusi Parlimen Sungai Buloh adalah atas permintaan Khairy sendiri.

“Dia (Khairy) yang minta. Dia meminta kerusi (Parlimen Sungai Buloh) itu diberikan kepadanya. Sebab itu saya sokong dia ke Sungai Buloh.”

Kenyataan Zahid itu sekali gus menyangkal dakwaan kononnya UMNO mahu mematikan karier politik pemimpin muda berkenaan walaupun tahu kawasan itu merupakan kubu kuat pembangkang.

KJ yang mintak Sungai Buloh…kenapa dia drama banyak sangat sekarang depan para pengundi? pic.twitter.com/1Xt8Ud3WHD

— MYNEWSHUB (@mynewshub) November 10, 2022

Dalam masa sama, Zahid enggan menggulas mengenai dakwaan yang mengatakan dirinya bakal menjadi Perdana Menteri jika BN berjaya memenangi PRU15 ini. 

Media: “As a future prime minister…” 

Zahid: “Aaahhhh! Itu bergantung dengan pilihan raya umum yang seterusnya…” 

Sumber: MalaysiaKini, MyNewsHub

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!