8 jam ditinggalkan dalam kereta, kanak-kanak perempuan berusia 2 tahun ditemui meninggal dunia - The Reporter

8 jam ditinggalkan dalam kereta, kanak-kanak perempuan berusia 2 tahun ditemui meninggal dunia

Gambar sekadar hiasan – AI

Kanak-kanak perempuan berusia dua tahun dilaporkan meninggal dunia selepas lapan jam berada di dalam kereta. Ibunya menyangka sudah menghantar mangsa ke tadika selepas menghantar dua anak lain ke sekolah pada jam 7 pagi.

Kejadian yang berlaku di Ara Damansara itu disedari pada 3.40 petang semalam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhruddin Abdul Hamid, berkata pihaknya menerima maklumat berhubung kejadian itu pada jam 3.40 petang menyatakan mangsa tidak sedarkan diri di rumah di Ara Damansara, di sini.

Beliau berkata, hasil siasatan lanjut mendapati pada jam 7 pagi, ibu mangsa berumur 30-an menghantar dua anaknya ke sekolah berhampiran dan seterusnya ke tadika berdekatan untuk menghantar mangsa.

“Sampai di tadika, ibu mangsa berhenti sekejap untuk menyelesaikan urusan perniagaan dalam talian sehingga terlupa menurunkan mangsa di lokasi.

“Ibu mangsa terus balik ke rumah dan hanya menyedari mangsa berada di dalam kereta pada jam 3.35 petang dalam keadaan tidak sedarkan diri,” katanya.

Mohamad Fakhruddin berkata, bapa mangsa membuat panggilan MERS 999, memberi rawatan awal kepada mangsa sehingga pihak ambulans dan polis tiba di tempat kejadian.

“Mangsa dibawa ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan lanjut dan disahkan meninggal dunia.

“Bedah siasat dijalankan hari ini dan kes disiasat mengikut Seksyen 31 (1) Akta Kanak-Kanak 2001,” katanya.

Sehubungan dengan itu, beliau menasihati orang ramai supaya sentiasa peka, lebih bertanggungjawab dan mementingkan keselamatan anak di bawah jagaan masing-masing.

“Orang ramai yang mempunyai maklumat berkenaan kes ini boleh menghubungi Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya di talian 03-79662222,” katanya.

Sumber: Mohd Redzuan Abdul Manap, Berita Harian

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!