‘Nanti tengah hujan, baru nak sibuk korek & gali sana sini’ - Individu kecewa, kerajaan Terengganu gagal bertindak awal tangani isu banjir - The Reporter

‘Nanti tengah hujan, baru nak sibuk korek & gali sana sini’ – Individu kecewa, kerajaan Terengganu gagal bertindak awal tangani isu banjir

Situasi banjir di Terengganu dilaporkan semakin buruk dengan mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) meningkat mendadak kepada 1,070 orang daripada 321 keluarga.

Peningkatan itu berikutan pembukaan empat lagi PPS baharu menjadikan keseluruhannya kini sebanyak 11 buah melibatkan tiga daerah.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Terengganu berkata, Kuala Nerus menunjukkan peningkatan mangsa kepada 564 orang daripada 166 keluarga.

“Mereka kini berlindung di PPS Dewan Serbaguna Tok Jembal, Dewan Flat Batin Perdana, Sekolah Kebangsaan (SK) MTeluk Ketapang, SK Bukit Nenas, SK Bukit Tunggal, Dewan Serbaguna Wakaf Catur dan Balai Raya Banggol Tok Jiring.

“Seramai 496 mangsa daripada 152 keluarga pula ditempatkan di tiga PPS di Kuala Terengganu iaitu SK Chendering, SK Atas Tol dan SK Pasir Panjang,” katanya.

Sementara itu, situasi banjir yang berlaku telah membuatkan beberapa rakyat di negeri sana meluahkan rasa kecewa dengan pengurusan pihak pentadbiran negeri yang seolah tidak bertindak lebih awal menangani isu ini dari terus berlaku.

Katanya, apabila kejadian banjir ini berlaku, baru tindakan dibuat.

“Nanti tengah hujan, baru nak sibuk aturkan escavator, korek dan gali sana sini.

“Masa cuaca tengah cerah, buat apa? Dari dulu sampai sekarang serupa saja,” tulisnya.

Sumber: Kosmo, Tranung

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!