Kapal NASA akan cuba rempuh asteroid untuk selamatkan planet bumi

Foto hiasan

Agensi Aeronautik dan Angkasa Lepas (NASA) akan menghentam dengan sengaja asteroid menggunakan kapal angkasa tepat jam 7.14 malam ini (waktu tempatan) (7.14 pagi Selasa waktu Malaysia) iaitu misi pertama bertujuan melindungi bumi.

Projek yang dipanggil Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART) dengan sengaja akan merempuh angkasa lepas untuk melihat sama ada batuan angkasa pada suatu hari nanti boleh mengelak daripada dimusnahkan oleh kesan berpotensi bencana daripada asteroid.

“Ini adalah permainan billiard kosmik yang sangat rumit. Apa kita mahukan ialah menggunakan sebanyak mungkin tenaga (yang kita boleh) dari DART untuk menggerakkan asteroid,” kata ahli pasukan penyiasat DART NASA, Alan Fitzsimmons dalam satu temu bual, menurut Anadolu Agency (AA).

Misi DART dilancarkan pada November tahun lalu dari Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di California.

Hari ini, pegawai misi akan menyerahkan kawalan angkasa lepas untuk membawanya sendiri ke angkasa lepas kira-kira 10.5 juta kilometer dari bumi dengan kamera khas dari luar kapal itu akan merakamkan gambar pelanggaran kosmik yang tidak pernah disaksikan sebelum ini.

“DART mengubah fiksyen sains menjadi fakta sains dan menjadikannya bukti proaktif dan inovasi NASA untuk manfaat semua. Ujian ini akan membantu membuktikan satu cara yang berdaya maju untuk melindungi planet kita daripada asteroid berbahaya sekiranya ia pernah ditemui yang menuju ke bumi,” kata Pentadbir NASA, Bill Nelson dalam satu kenyataan.

Matlamat utama NASA adalah untuk melihat sama ada ia boleh melencongkan asteroid secara manual daripada menyerang planet sekiranya saintis melihat lebih awal asteroid berada di laluan pelanggaran dengan bumi.

“Perkara yang menjadikan bencana alam ini berbeza ialah jika kita melakukan persiapan, kita sebenarnya boleh mencegahnya,” kata Bruce Betts, ketua saintis di Planetary Society dalam satu temu bual.

“Itu adalah perbezaan yang besar berbanding dengan banyak bencana alam berskala besar lain.”

Kapal angkasa DART akan menyasarkan batu angkasa gergasi (diameter 160 meter) yang dikenali Dimorphos pada kelajuan 24,140 km sejam.

NASA berkata, matlamatnya bukan untuk melenyapkan asteroid tetapi untuk melihat sama ada perlanggaran itu boleh mengubah orbit batu angkasa.

Menurut agensi angkasa Amerika Syarikat, tiada asteroid yang diketahui lebih besar daripada 137 meter menghentam bumi dalam tempoh 100 tahun akan datang.

Oleh itu, walaupun misi DART gagal, saintis akan dapat mengekstrak maklumat penting daripada eksperimen yang boleh melindungi planet suatu hari nanti.

Sumber: Bernama

Total
0
Shares
Related Posts