Guna kekerasan terhadap penguat kuasa, peniaga dipenjara 15 hari & denda RM3,500 - The Reporter

Guna kekerasan terhadap penguat kuasa, peniaga dipenjara 15 hari & denda RM3,500

Seorang peniaga dijatuhi hukuman penjara 15 hari serta denda RM3,500 di Mahkamah Majistret di sini hari ini selepas mengaku bersalah menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan pembantu penguat kuasa Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), Khamis lepas.

Majistret Muhammad Zul Hilmi Latif menjatuhkan hukuman itu ke atas Mohd Amirul Azmir Md Akhir, 33, bermula dari tarikh sabitan dan jika tertuduh gagal membayar denda, dia boleh dipenjara lapan bulan.

Dalam pertuduhan tersebut, dia didakwa menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam yang merujuk kepada Pembantu Penguat Kuasa MBAS daripada menjalankan tugasannya. Susulan itu, berlaku pergelutan dengan menendang dan mencampakkan bangku kecil kepada penguat kuasa.

Mohd Amirul Azmir didakwa melakukan kesalahan itu pada 11.38 malam di kawasan Dataran Alor Setar Lebuhraya Darulaman di sini pada 14 Mac lepas.

Sehubungan itu dia didakwa mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan yang sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nasruna Anhar Nordien, manakala tertuduh diwakili peguam Zuriyah Mhd Nordin.

Terdahulu, satu video tular yang merakamkam seorang peniaga bertindak memarahi penguat kuasa yang bertugas sehingga bertindak agresif.

Sumber: Awani

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!