(Video) Remaja ditembak mati ketika bermain di balkoni, 20 minit selepas perintah berkurung dilaksanakan

Polis menembak mati seorang remaja lelaki berusia 13 tahun kerana bermain di balkoni rumahnya, 20 minit selepas Kerajaan Kenya menguatkuasakan perintah berkurung pada waktu malam. 

Yasin Moyo, ditembak di bahagian perut di rumah keluarganya di Kiamaiko, Nairobi, pada jam 7.20 malam, Isnin, kata pekerja hak asasi manusia. 
Mangsa kemudian dikejarkan ke hospital tetapi disahkan meninggal dunia akibat kecederaan parah, awal Selasa lalu. Kejadian itu mengundang banyak reaksi rakyat di negara itu yang juga mendesak pihak berkuasa menjalankan siasatan. 
Pengarah Pendakwaan Kenya mengarahkan siasatan ke atas kematian remaja itu dibuat di mana dia percaya mangsa maut akibat peluru sesat. 
Statistik terkini menunjukkan Kenya hanya mencatatkan 50 kes Covid-19 dan satu kematian akibat wabak tersebut. 
Rakyat dilarang keluar dari kediaman masing-masing bermula jam 7 malam sehingga 6 pagi. Juga viral di media sosial pihak polis Kenya menggunakan rotan, anjing untuk menghukum individu yang tidak mematuhi perintah berkurung tersebut.
Seorang penunggang motosikal, Hamisi Juma Idd, yang menjalankan perkhidmatan seperti Gojek dilaporkan meninggal dunia kerana dipukul teruk oleh anggota polis di Nairobi, minggu lalu. 
Menurut saudara mangsa, Hamisi ketika itu baru selesai menghantar seorang wanita hamil ke hospital berdekatan pada jam 7 petang sebelum didatangi oleh pihak polis yang menyerangnya. 
Mangsa dilaporkan meninggal dunia akibat kecederaan parah. 
Sumber: Daily Mail
Total
0
Shares
Related Posts