(Video) 'Baik tak payah buat highway, cukup celaka lah!' - Lelaki bengang 3 safety vehicle tutup laluan lebuhraya - The Reporter

(Video) ‘Baik tak payah buat highway, cukup celaka lah!’ – Lelaki bengang 3 safety vehicle tutup laluan lebuhraya

Tular di media sosial video seorang lelaki meluahkan rasa bengangnya kerana tersangkut di lebuhraya disebabkan tiga lorong lebuhraya berkenaan ditutup buat sementara oleh tiga ‘safety vehicle’ pihak konsesi lebuhraya. 

Difahamkan, video itu dirakam sekitar jam 11.56 pagi dan lelaki berkenaan dalam perjalanan ke hospital untuk menziarahi orang sakit. 

“Hang tau tak tengah hari gampang macam ni aku duduk dalam kereta, aku nak pi Padang Besar kot, hospital.. nak tengok orang sakit. Tapi aku tak tau pukul berapa aku boleh sampai. 

“Yang hangpa tiga bijik ini pun, nak buat jalan tengah-tengah hari. Awat? Tengah malam tak boleh buat ke? Tengah malam tu tak ada la cahaya matahari, tak ada panas, tak ada la jam dan tak ada orang guna jalan. 

“Amboi, aku usahalah nak elak jam guna jalan highway. Last-last sekali highway pun jam. Hangpa tiga-tiga bijik  mai tutup sampai tiga lorong. Baik tak payah buat highway, geram ja. Cukup celaka lah!”

Kata-kata lelaki itu mengundang kemarahan netizen kerana kurang bersabar sehingga mencelakakan petugas-petugas keselamatan lebuhraya yang sentiasa komited melaksanakan tugas bagi memastikan keselamatan lebuhraya terjamin. 

“Lori itu namanya safety vehicles yang bertujuan untuk menutup atau menghalang jalan sementara bagi memudahkan pasukan maintenance team kutip objek-objek asing yang berada di jalan raya atau di tengah-tengah jalan raya berisiko membahayakan penggunanya. 

“Tak adalah nantikau tengah sedap memandu laju, tiba-tiba terlanggar serpihan tayar. Pastu komplen pihak highway tak buat kerja pula,” kata Nick Qareem. 

“Tak payahlah nak membebel bro. Kalau nak senang, buat jalan sendiri bawah tanah kalau ada. Apa-apa terus tanam,” kata Poya. 

“Pot pet pot pet, tu je taunya. Asyik nak komplen. Kurang ilmu, lain kali belajar tentang fungsi safety vehicle tu. Sedangkan lalu jalan atas jalan kampung pun pokok getah boleh tumbang secara tiba-tiba, inikan pula sampah sarap yang ada di atas lebuhraya tu,” kata Mohd Arin. 

“Sedap-sedap dia celakakan orang. Orang tu menjalankan amanah dan tanggungjawab kot. Elok dilempang dengan selipar jamban mulut dia ni,” kata Muhammad Haslam Abdul Jalil.

Sumber: Dashcam Owners Malaysia

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!