(Video) ‘Aku hampir accident, ada bump besar bapak, takde jalur kuning depan UNISEL!’

Sejak malam tadi tular di media sosial video rakaman orang awam yang menunjukkan pelbagai jenis kenderaan melambung ketika melalui bonggol jalan yang baru dibina berdekatan Universiti Selangor (UNISEL), Seksyen 7 Shah Alam. 

Menurut pengguna Twitter, Abang Kiah berkata, bonggol jalan itu dibina tanpa jalur menyebabkan pengguna jalan raya tidak menyedari keberadaan bonggol tersebut. 

“Depan UNISEL Seksyen 7, Shah Alam tiba-tiba pula lalu tadi ada bump (bonggol) besar bapak, buat bump takde jalur-jalur kuning. Tak tahu nak mengadu kat siapa ni. Harap warganet berhati-hati dan mohon perlahankan kenderaan. 

“Saya rakam video sebab nak tunjuk bukti bahawa betapa bahayanya pada waktu malam sebab tak ada jalur kuning. Saya sendiri pun hampir kemalangan dan saya pun tak tahu macam mana nak suruh pengguna jalan raya perasan di situ ada bump. So pihak berwajib, (mohon) jalankan tugas anda! 

BE AWARE!!! AMARAN!!!

Depan Unisel seksyen 7 shah alam tiba2 pulak lalu tadi ada bump besar bapak, buat bump takde jalur2 kuning. Xtahu nak mengadu kt sape ni, harap warganet berhati-hati dan mohon perlahankan kenderaan.@JKRSelangor pic.twitter.com/v7j6MmIblj

— ABANG KIAH (@adiehussin94) December 11, 2022

“Itu saya hanya berhenti dalam 10 minit. Tak tahulah sepanjang malam ini apa yang berlaku. Mohon sangat supaya anda semua berhati-hati dan harap tiada kemalangan jiwa,” katanya. 

Ciapan tular itu mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Anggerik, Najwan Halimi, yang kemudian mendedahkan sebuah jejantas sepatutnya dibina di jalan tersebut di mana peruntukan untuk pembinaan telah diluluskan pada 2019, susulan kes kemalangan maut yang melibatkan seorang pelajar UNISEL.

Saya dah berhubung dgn @sacitycouncil utk ambil tindakan segera.

Petang semalam saya perasan mereka baru nak bina bonggol ni. Ada kemungkinan kontraktor buat tak ikut spec.

Buat masa ini, harap semua pandu dengan lebih berhati-hati. https://t.co/bU7RTO6maf

— Najwan Halimi (@NajwanHalimi) December 11, 2022

Malangnya, sehingga ke hari ini projek tersebut masih belum dimulakan oleh pihak berkuasa tempatan dan ‘digantikan’ dengan pembinaan bonggol (kelmarin) untuk menggantikan jejantas yang sepatutnya dibina pada tahun 2020. 

Semakan di Twitter mendapat, Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) mengambil maklum mengenai ciapan ADUN Kota Anggerik, dan telah mengarahkan jabatan berkaitan mengambil tindakan segera.

“Ambil maklum, YB. Kerja-kerja mengecat jalan raya dengan garisan kuning dan pemasangan ‘signboard’ jalan bersebelahan UNISEL, Seksyen 7 telah dilaksanakan oleh petugas Jabatan Kejuruteraan MBSA”. 

Ambil maklum, YB. Kerja-kerja mengecat jalan raya dengan garisan kuning dan pemasangan ‘signboard’ jalan bersebelahan Unisel, Seksyen 7 telah dilaksanakan oleh petugas Jabatan Kejuruteraan MBSA. pic.twitter.com/hhs4nOt9VY

— MBSA (@sacitycouncil) December 11, 2022

Sumber: Twitter Abang Kiah

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!