'PH lebih gentleman berbanding PN masih dengan perangai lama cuba dealing senyap² curi 10 MP BN' - Asyraf Wajdi - The Reporter

‘PH lebih gentleman berbanding PN masih dengan perangai lama cuba dealing senyap² curi 10 MP BN’ – Asyraf Wajdi

Media hari ini melaporkan pemimpin Barisan Nasional (BN) bertemu dengan kepimpinan Perikatan Nasional (PN) untuk membincangkan penubuhan Kerajaan Perpaduan, tiga hari selepas BN bertemu dengan pemimpin Pakatan Harapan (PH).

Ketua Pemuda UMNO, Dr Asyraf Wajdi Dusuki melalui kenyataannya di Facebook memaklumkan, pertemuan itu dilakukan di Hotel St Regis pada jam 3.30 petang yang berakhir kira-kira jam 5.30 petang. 

Ramai yang tertanya-tanya mengenai hasil perbincangan selama dua jam itu dan dalam masa sama berharap kemelut penubuhan kerajaan persekutuan bakal ditamatkan dengan segera.

“Ramai bertanya mengapa kepimpinan BN berada di Hotel St Regis bertemu dengan kepimpinan PN? Sebenarnya pertemuan ini selaras dengan pendirian Dewan Tertinggi BN untuk bersikap terbuka bagi bertemu dan berunding dengan dua parti gabungan terbesar PH dan PN bagi membincangkan mengenai Kerajaan Perpaduan. 

“Dua hari lepas kepimpinan PH hadir bertemu dengan kepimpinan BN di Hotel Seri Pacific bagi membentangkan terma-terma dan tawaran mereka jika BN bersetuju membentuk Kerajaan Perpaduan bersama mereka. 

“Kepimpinan PH lebih ‘gentleman’ dan beradab dengan membuat pertemuan secara rasmi dengan tujuh orang kepimpinan BN bagi menzahirkan hasrat untuk bekerjasama dengan kepimpinan BN. 

“Sebaliknya, PN masih denagn perangai lama cuba buat ‘dealing’ secara senya-senyap dan mencuri 10 orang Ahli-Ahli Parlimen (BN) untuk tandatangan Surat Akuan Bersumpah (SD) menyokong Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri. 

“Sebab itulah, pertemuan dengan PN yang sepatutnya dijadualkan sejak dua hari lalu terpaksa ditunda beberapa kali. Kononnya PN sudah cukup ‘numbers’, bilangan Ahli-Ahli Parlimen yang menyokong perlantikan Muhyiddin sebagai PM. 

“Hinggalah apabila 10 SD yang ditandatangani oleh Ahli-Ahli Parlimen BN ditarik balik atas arahan Dewan Tertinggi BN, barulah mereka menyatakan kesediaan untuk bertemu pada hari ini jam 3.30 petang. 

“Itupun selepas mereka dititah menghadap YDP Agong kelmarin dan dimaklumkan secara rasmi bahawa Tan Sri sudah tidak cukup bilangan SD yang menyokong,” katanya. 

Asyraf turut memaklumkan, Majlis Kerja Tertinggi akan mengadakan mesyuarat pada malam ini untuk memperhalus kedua-dua tawaran PH dan PN, sekali gus akur dengan titah Tuanku Agong yang menitahkan agar BN menyokong pembentukan Kerajaan Perpaduan. 

Namun Asyraf mengakui beliau tertanya-tanya mengapa PN begitu bongak dan sombong menolak titah nasihat Yang di-Pertuan Agong agar membentuk Kerajaan Perpaduan. 

Sumber: Asyraf Wajdi Dusuki

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!