‘Oh baser lembu buat roblok sini’ – Hina polis di media sosial, lelaki ditahan & siap berkonvoi bawa balik ke balai

Gara-gara memuat naik kenyataan menghina anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai ‘lembu’ di media sosial, seorang lelaki yang juga pemandu Proton X70, ditahan. 

Menurut sumber, lelaki terbabit memuat naik kenyataan tersebut di Facebook Group Bandar Chukai, Kemaman yang menggelar anggota polis sebagai lembu kerana tidak berpuas hati laluan menjadi sesak disebabkan Sekatan Jalan Raya (SJR). 

“Oh baser lembu buat roblok sini. Mung nak wat roblok jalan dua lane, mung letak la orang pun dua lane. Ini dari dua lane jadi satu lane memang sumbak la tolol! Panah gini, sokmo-sokmo wat roblok gini,” tulisnya. 

Kenyataannya itu dipercayai telah diambil dan dilaporkan kepada polis. Bertindak di atas aduan itu, polis telah menahan lelaki terbabit di rumahnya pada 29 Januari 2021 atas dakwaan membuat kenyataan menghina pasukan keselamatan di media sosial. 

Video yang dikongsikan oleh Info Roadblock JPJ/POLIS menunjukkan, sebanyak tiga kenderaan PDRM berkonvoi membawa suspek ke balai untuk tindakan lanjut. 

Orang ramai dinasihatkan tidak menyalahgunakan media sosial dengan memuat naik kenyataan yang bertujuan menghina orang atau pihak lain. Jika didapati berbuat demikian, individu berkenaan boleh dikenakan tindakan undang-undang. 

Sumber: Info Roadblock JPJ/POLIS

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!