‘Mesyuarat Biro Politik kata sebaiknya kerajaan pusat & negeri sama’ – Saarani beri bayangan PH akan tubuh Kerajaan Persekutuan esok?

Umum mengetahui Kerajaan Perak dibentuk melalui campuran Ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN). 

Walaupun BN hanya memenangi sembilan kerusi DUN berbanding PH yang menang 24 kerusi, PH telah bersetuju menawarkan jawatan Menteri Besar kepada BN. 

Dengan itu, Saarani Mohamad sekali lagi dilantik sebagai Menteri Besar ke-15 dan telah selamat mengangkat sumpah pada hari ini di Istana Iskandariah. 

Saarani yang juga Pengerusi BN Perak berkata, beiau yakin gabungan PH dan BN di Perak mempunyai niat baik dan bertujuan memberi fokus kepada pembangunan negeri serta kebajikan rakyat. 

Semasa ditanya sama ada kerajaan gabungan PH dan BN yang berlaku di Perak, akan turut berlaku di peringkat pusat yang akan diumumkan pada esok, Saarani berkata perbincangan mesyuarat Biro Politik UMNO yang dihadirinya semalam seolah-olah memberi bayangan itu. 

“Dalam mesyuarat itu saya sudah bertanya kepada Biro Politik dan juga kepada Presiden (Zahid) adakah Perak perlu terikat dengan keputusan di (peringkat) Pusat (Persekutuan). 

“Jawapannya, sebaik mungkin kita samalah. Apa yang berlaku di Pusat dan negeri tetapi jika negeri perlu untuk melakukannya terlebih dahulu, maka dibenarkan. 

“Sebab itu saya dengan mandat yang diberikan oleh Presiden dan Biro Politik, maka saya maklumkan kepada istana bahawa saya seda untuk tubuhkan kerajaan bersama PH (hari ini),” katanya. 

Dalam PRU15, BN hanya sekadar mampu memenangi sembilan kerusi, manakala PH 24 kerusi dan PN 26 kerusi. Gabungan PH dan BN menyaksikan pembentukan Kerajaan Perpaduan Perak (nama sementara) yang memilikik 33 kerusi DUN, sekali gus melepasi majoriti mudah. 

Sumber: Harian Metro

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!