Lelaki mengaku bunuh wanita Thai, mayatnya dikerat & disumbat dalam beg sebelum dicampak ke sungai - The Reporter

Lelaki mengaku bunuh wanita Thai, mayatnya dikerat & disumbat dalam beg sebelum dicampak ke sungai

Mahkamah Thailand semalam mensabitkan seorang lelaki Britain atas pertuduhan membunuh seorang pekerja seks pada 2014 di mana mayat mangsa dikerat kepada beberapa bahagian sebelum ditemui dalam beg pakaian yang dibuang di sungai. 

Tertuduh, Shane Kenneth Looker, 52, dijatuhkan hukuman penjara lapan tahun kerana membunuh Laxami Manochat, 31, di dalam bilik hotel dan membuang mayatnya. 

Mayat mangsa ditemui beberapa hari kemudian setelah orang awam menemui beg pakaian itu di sungai, di Wilayah Kanchanaburi. 

Mayat mangsa dikerat dan disumbat dalam beg pakaian

Polis berkata, siasatan pihaknya mendapati Shane dilihat keluar bersama dengan Laxami dari sebuah bar di Bangkok pada 1 November 2014. Pasangan itu kemudian masuk ke sebuah hotel. 

Video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan, hanya Shane yang keluar dari hotel itu bersama dengan dua kakitangan hotel membantunya membawa beg besar dan berat. Petugas pembersihan hotel itu memaklumkan, cadar di bilik yang didiami Shane juga dipenuhi dengan darah. 

Video CCTV menunjukkan Shane bersama Laxami

Mayat Laxami yang dikerat ditemui pada 6 November 2014 dalam beg pakaian yang dimuat dengan batu, lalu dicampak ke dalam Sungai Mae Klong. Hasil pemeriksaan forensik berjaya menemui DNA Shane di bahagian kuku mangsa. 

Barangan lain yang turut ditemui dalam beg

Shane kemudian didapati bersalah atas pertuduhan itu dan dijatuhkan hukuman penjara selama 16 tahun. Tetapi disebabkan Shane mengaku bersalah, mahkamah mengurangkan hukumannya kepada lapan tahun penjara tanpa penangguhan. 

Shane juga diperintah membayar pampasan sebanyak 10 juta baht (RM1.2 juta) kepada ibu Laxami, dan dua juta baht (RM255K) serta faedah kepada anak perempuan mangsa. 

Anak mangsa dan ibu Laxami

Mahkamah Wilayah Kanchanaburi mengeluarkan waran tangkap terhadap Shane pada Januari 2015 kerana membunuh dan menyembunyikan, memindah atau memusnahkan mayat untuk menyembunyikan kematian mangsa. 

Namun, Shane sempat menikmati hari percutiannya di pusat peranginan mewah di tepi laut negara itu selama beberapa minggu sebelum menaiki kereta api melintasi sempadan ke Malaysia dan terus melarikan diri ke Sepanyol. 

Shane kemudian ditahan pada Jun 2017 oleh pihak berkuasa Sepanyol yang bertindak selepas dimaklumkan mengenai waran tangkap terhadapnya. 

Shane banyak menghabiskan masa bertahun-tahun untuk membantah arahan untuk diekstradisikan ke Thailand dengan mendakwa dia akan dikenakan layanan yang tidak berperikemanusiaan di negara itu. 

Bagaimanapun, Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah menolak bantahannya selepas pihak berkuasa Thailand memberi jaminan yang Shane tidak akan dikenakan hukuman mati. Shane telah dihantar ke Thailand untuk menghadapi perbicaraan pada Julai. 

Sumber: Daily Mail

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!