Keputusan Akademik Bukanlah Segala-galanya - The Reporter

Keputusan Akademik Bukanlah Segala-galanya

Berikut adalah mesej dari pengetua sekolah anak saya yang pada saya beliau adalah pendidikan yang terbaik pernah saya jumpa. Mesej dari Cikgu Lynette dari FLC ini benar-benar memberikan inspirasi kepada saya. 
Baca mesejnya Pengetua Lynette di bawah:
Ibu bapa yang dihormati,

Anak-anak anda akan menghadapi ujian pertengahan dari sekarang sehingga minggu pertama bulan Mei. Saya faham bahawa ini adalah waktu yang amat stress, bukan pada anak-anak anda tetapi pada segelintir ibu bapa juga. Tetapi saya mahu mengingatkan anda bahawa, keputusan akademik bukanlah segala-galanya. 

Anak anda yang berbakat dalam bidang muzik atau tarian, mungkin tidak akan dapat menguasai konsep-konsep matematik. Anak anda yang bijak dalam subjek Sains, mungkin tidak dapat menguasai bahasa sepenuhnya. Anak anda yang merupakan seorang ahli suka semulajadi, mungkin tidak akan memahami bidang perdagangan atau akaun. 

Dan ia lebih dari terbaik. Mencuba memberikan yang terbaik dan menjadi yang terbaik adalah dua perkara yang amat berbeza.

Tolong teruskan memberitahu mereka bahawa anda bangga dengan mereka. Beritahu mereka bahawa apa yang paling penting dalam kehidupan bukanlah gred tetapi sikap dan karekter diri sendiri. 

Dan jika dalam proses pembangunan integriti, kesetaan, belas kasihan, kemuliaan hati dan toleransi, mereka akan mendapat A, maka itu adalah bonus. 

Saya menggesa ibubapa menaruh kepercayaan pada mereka dan kemampuan serta bakat mereka. teruskan melihat mereka menjadi dewasa untuk mengubah dunia. – Rod Monteiro | PIXEL MEDIA
Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!