‘Kami kurang selesa dengan dapatan gaji (RM1,500) ini’ - Cuepacs tuntut gaji penjawat awam dinaikkan ke RM1,800 - The Reporter

‘Kami kurang selesa dengan dapatan gaji (RM1,500) ini’ – Cuepacs tuntut gaji penjawat awam dinaikkan ke RM1,800

Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan gaji minimum penjawat awam dinaikkan kepada RM1,800 sebulan kerana pendapatan semasa mereka tidak mencukupi untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat, kata Presidennya Datuk Adnan Mat.

“Pada masa ini kami kurang selesa dengan dapatan gaji ini, perbelanjaan juga tidak adil dengan harga barang yang semakin hari semakin mencengkam. Justeru itu situasi ini amat tidak adil untuk pendapatan (penjawat awam) sebegitu rupa.

“Kami telah buat cadangan kepada kerajaan supaya gaji minimum ini perlu ditingkatkan kepada RM1,800. Walaupun kerajaan meluluskan RM1,500 untuk GLC (Syarikat Berkaitan Kerajaan), tetapi kami mahu RM1,800,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas majlis berbuka puasa yang diadakan selepas Mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Cuepacs di Kuala Lumpur hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 19 Mac lepas mengumumkan kadar gaji minimum negara ditetapkan pada RM1,500 sebulan berkuat kuasa 1 Mei ini. Ia akan berkuat kuasa terlebih dahulu membabitkan syarikat-syarikat besar dan GLC.

Sementara itu, Adnan berkata apabila berlakunya perubahan gaji minimum yang baru, akan berlaku tangga gaji yang rapat antara pekerja baru dan pekerja lama, maka pihaknya memohon dua kenaikan gaji untuk penjawat awam.

Selain itu, Adnan berkata sistem saraan baru hendaklah dijalankan segera supaya ia lebih komprehensif dan penjawat awam mampu untuk berada dalam keadaan selesa dengan perbelanjaan yang adil.

“Sebab kita telah pun 20 tahun menjalankan sistem saraan yang sama iaitu Sistem Saraan Malaysia, jadi sistem saraan ini perlu diganti,” katanya.

Sumber: Bernama

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share
error: Content is protected !!