Kalau budak Tow Truck kata 'hantar kat bengkal saya je lah!', itu kencing je sebab diorang takde bengkel - The Reporter

Kalau budak Tow Truck kata ‘hantar kat bengkal saya je lah!’, itu kencing je sebab diorang takde bengkel

Apabila berlakunya kemalangan, sudah pasti kita buntu memikirkan kos yang bakal ditanggung untuk membaik pulih kembali kenderaan. Bukan itu sahaja, kos untuk memanggil penarik kereta juga harus difikirkan.  Bagi lelaki, perkara ini mungkin senang untuk diselesaikan, tetapi bagi wanita, agak sukar untuk berdepan dengan situasi sebegini apatah lagi apabila melibatkan kes penipuan dan seumpamanya. 

Bebenang dari pemuda ini diharap dapat membantu kes-kes penipuan yang terjadi kepada sesetengah pihak. Pemuda ini mendedahkan cara untuk menguruskan kemalangan tanpa mengalami kerugian. 
BILA terbabit dalam kemalangan, kita kena bijak menguruskan dan cara dengan menguruskan kereta kemalangan tanpa mengalami kerugian.
Bawa kereta anda ke balai polis dahulu
Ramai lagi yang belum tahu cara yang betul untuk uruskan urusan insurans dan kemalangan kereta.  Akhirnya pihak insurans dan penarik kereta yang mendapat untung atas angin.
Pertama sekali jika kemalangan, anda akan memanggil tow truck (penarik kereta). Bila longkai sampai, dia akan suruh tandatangan satu dokumen. 
Jangan tandatangan
Sebab kalau anda tandatangan, longkai akan dapat komisen 10% dari insurans anda. Jangan sesekali tandatangan dokumen itu dan tow truck akan gertak dan momokkan dengan cerita sedih itu dan ini!
Jadi apa tindakan anda? 
Cakap je kat dia, “Saya nak towing saje..”. Biasanya kena caj dalam RM200-300. Towing kereta anda ke balai dulu untuk buat report dan urusan sepatutnya di sana. Lepas buat report, minta longkai hantarkan kereta ke bengkel panel yang buat repair.
Kalau tak tau panel bengkel, call pihak insurans dan minta alamat panel yang buat repair eksiden. Lepas tu, tibalah babak paling best. Tiba giliran anda pula untuk claim 10% dari tokey bengkel. Caranya? Esok adjuster insurance akan datang ke bengkel dan kira jumlah kerosakan.
Contohlah, kereta mahal, Audi ke, BMW ke Mercedes ke, total repair dalam RM100,000. Jadi anda boleh claim RM10,000 dekat tokey bengkel sebab anda dah bagi job kat tokey bengkel itu.
Sebab itulah Tow Truck biasanya bergaduh berebut-rebut kereta dan duit dari bengkel kereta. Dan lagi best, anda boleh claim ‘lost of use’ pada pihak insurans. Contoh kos lost of use insurans anda (ikut jenis insurans) RM30 satu hari. Lepas tu bengkel bagi anggaran siap dalam 1 bulan. Jadi anda boleh dapat RM30 setiap hari selama sebulan.
RM30 x 30 hari (sebulan) = RM900
Anda layak dapat RM900 dari pihak insurans atas dasar nama claim lost of use. Tapi kalau bengkel tak dapat siapkan kereta dalam masa sebulan seperti yang dijanjikan, anda tak boleh claim lagi dengan pihak insurans. Dan tempoh claim lost of use ini maximum 3 bulan saja.
Cuma kat sini perlu hati-hati dengan dua perkara.
Pertama:
Pastikan bengkel itu tukar part atau barang kat kereta yang rosak itu. Sebab sesetengah bengkel kuat kencing. Dia orang tak tukar. Tapi repair je part yang rosak. Lepas repair, mintak pihak insurans emailkan senarai dan data part yang bengkel tu tukar. Kalau kurang 1 barang, korang claim duit balik kat tokey kedai tu. Kalau diaorang tak nak bagi, gertak je nak report polis atau tribunal pengguna.
Kedua:
Hati-hati dengan Tow Truck bila diaorang cakap, “Hantar kat bengkel saya je lah!”. Itu kencing je. Sebab Tow Truck takde bengkel. Dia pancing je tu. 
Share artikel ini kalau berguna pada kawan lain! Mengelakkan kezaliman semasa dalam kemalangan!
Sumber: Ben
Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!