Filem 'Silenced', Kisah Benar Pelajar Pekak Bisu Jadi Mangsa Pedofilia Pengetua & Guru - The Reporter

Filem ‘Silenced’, Kisah Benar Pelajar Pekak Bisu Jadi Mangsa Pedofilia Pengetua & Guru

Tentang isu pedophilia yang melanda sebuah sekolah tahfiz, aku agak cerita dia lebih kurang sama dengan kisah benar yang berlaku di Sekolah OKU, daerah Gwang-Ju Korean Selatan, tahun 2005. Ya. Ini kisah benar, siap dibuat novel lagi. Dan, novel ini bestseller lalu terjadi la filem yang berjudul ‘Silenced’ (filem ni tahun 2011)

Sebab apa aku kata kisah ini lebih kurang sama?
Pertama – watak pelakunya adalah seorang yg dihormati (pengetua Ja Ae School) seorang yang suka melakukan amal kebajikan, berpengaruh dalam masyarakat, seorang yg termulia dalam agamanya sehingga masyarakat tidak sedar ‘kebisuan’ pihak polis dan jabatan pendidikan telah memerangkap kanak-kanak bisu dan pekak (mangsa gangguan seksual) dalam undang-undang tidak adil. Akhirnya, pengetua dan guru yang menganiayai pelajar ini – hanya diberikan hukuman penjara beberapa tahun dan dibiar bebas!
Kedua – Pihak masyarakat yang tidak mahu bekerjasama. Agensi2 berkaitan yang lepas tangan, sebab? Ya. Mereka kanak-kanak pekak dan bisu, jadi tidak perlu dibicarakan.
Sinopsis pendek :
Mengisahkan guru baru, In Ho yang ditugas untuk mengajar subjek seni di Ja Ae School. Mula-mula masuk sekolah ni lagi brader ni rasa tak sedap hati, sebab selalu terdengar jeritan-jeritan aneh. Tapi, bila pengawal asrama tu kata, “biasalah, kanak-kanak di sini bosan, sebab tu menjerit. Diorang pekak, makin kuatlah bunyi jeritan mereka.” 
Namun, lama-kelamaan rahsia ‘di asrama’ ini terbongkar apabila In Ho bertemu dengan Yeon Doo (mangsa pedophilia-perempuan) yang mula menyingkap kejahatan pengetua di sekolah tu. Mangsa ni bisu + pekak jadi dia guna bahasa isyarat dengan In Ho. Agak menyeramkan, dia dengan polos cerita satu persatu apa yang dilakukan oleh pengetua tu di bilik air kepadanya.
“Siapa lagi yang melakukan pencabulan ini?” – tanya In Ho.
“Guru lain juga ada melakukan hal yang sama kepada pelajar lelaki.” -Yeon Doo.
In Hoo dan rakannya, Yoo Jin berusaha keras nak bawa kes ni ke muka pengadilan. Tapi, konflik dari jabatan pendidikan dan pihak polis tetap tidak mahu bekerjasama. Keadaan agak sulit bila kementerian pendidikan ‘memenangkan’ mereka yg bersalah. Ya. Ya, ini disebabkan pengaruh pengetua tu begitu besar dalam masyarakat setempat. Jadi, In Ho terpaksa guna stesen tv swasta untuk mendapat perhatian masyarakat dan membela nasib mangsa pedo tu.
Akhirnya, kes gangguan seksual di Ja Ae School di angkat ke court.
Pengetua dan guru hanya di penjara beberapa tahun. Ya, sistem yg tidak adil -sebab mereka orang yang ada nama & pangkat. Endingnya, salah seorang mangsa pedo lelaki mati ketika mahu membalas dendam (membunuh guru yg menganiayainya, dulu)
—–
Kisah nyata, selepas kisah ni diangkat menjadi filem Silenced, kes ni mula mendapat liputan antrabangsa dan perbicaraan yang tertangguh sekian lama diangkat ke mahkamah semula. Dulu, kes ni ditutup.
Tengok, betapa besarnya pengaruh adaptasi novel ini sehingga membuka mata banyak orang, mewujudkan kesedaran penindasan seksual dalam kalangan kanak-kanak adalah masalah yg cukup serius.
Seperti kata In Ho (kott) ”sebab utama kita menggerakkan tenaga demi keadilan mereka, bukan mahu mengubah dunia! But instead its not let the world change us.” – Zulfatihah Zahari | PIXEL MEDIA
Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!