‘Dia pukul, pijak perut saya, mak & ayah mertua hanya tengok tanpa menghalang dia’

Masih ingat lagi kes seorang jutawan jamu yang pernah viral tahun lalu di mana suaminya memukul anak kecil mereka ketika bercuti di Korea Selatan? 9 jam yang lalu, pengasas Jamu Susuk Dara (JSD), Dato Seri Hanni Borhan, memuat naik status panjang yang menceritakan bagaimana dia dilayan oleh suaminya ketika menghidap penyakit misteri pada tahun 2013. 
Beliau dituduh curang oleh suaminya, sedangkan dia terlantar sakit di tilam. Difahamkan, Hanni telah berpisah dengan lelaki itu mendedahkan, dia diseksa dengan kejam sehingga dia terpaksa jua berusaha untuk bangkit pulih dari penyakitnya. 
Kenapa saya jadi orang baik sangat? Sebab saya pernah koma 4 hari. Masuk darah 3 kampit baru saya sedar balik. Saya tidur dengan mimpi indah. Bila saya terjaga, saya tak boleh cabut oksigen. Badan saya rasa sangat panas dan gatal-gatal, rasa sesak nafas sehingga air-cond dan kipas dihala ke badan saya. Badan dilap dengan kain basah, dibedakkan dan diserkup oksigen barulah saya tenang dan tidur. 

Saya tidur bangun dalam ICU hampir dua minggu. Apa punca saya koma sampai ke hari ini pun tak tahu. Selepas saya bangkit pulih ke wad biasa. Saya mempunyai simptom yang sama, sesak nafas dan rasa panas berbahang macam dalam oven. 

Tengah hari check out dari hospital. Maghrib check in hospital semula. 

Paha saya membesar macam nak meletup. Kulit paha tak boleh bergeser dengan kain batik apatah lagi seluar. Sampai hospital, tiada suntikan. Lama menunggu di ruang kecemasan. Paha pula berkilat macam nak meletup. 

Malam itu rasa panas macam duduk dalam oven. Doktor datang bagi hot pack diletakkan atas kepala dan kaki digantung tinggi. Dua minggu tak bangun dari katil, kencing baring, nak berak didukung. Doktor tak dapat mengenal pasti saya sakit apa. Saya kerap kencing, kencing saya bercacing. 

Bila paha sudah lembut dan mengecil, saya dibenarkan pulang. Tetapi saya tidak boleh berjalan. Tempat saya di kerusi roda dan tilam. Bila duduk atau baring, saya akan tiba-tiba rasa damai dan sejuk. Saya tak sedar saya tertidur tetapi orang kata saya tak tidur dan saya nak meninggal kerana kerongkong saya berbunyi. 

Puas suami kedua saya tampar-tampar pipi untuk mengejutkan saja. Saya nampak dan sedar tetapi saya lebih suka rasa sejuk dan damai ketika itu. Orang kiri kanan saya sudah ajar saya untuk mengucap. Tetapi saya layan saja rasa sejuk dan tenang itu dan paling tak sangka, sepanjang saya sakit, tiada sesiapa yang memaklumkan kepada ibu saya. 

Sehinggalah satu hari suami mengamuk dan menuduh saya curang, sedangkan saya lumpuh tidak bergerak dari tilam. Di mana dia tinggalkan saya, di situ terbaringnya saya (Masa itu saya tak tahu dia penagih syahbu. Kahwin pun baru masuk 7 bulan masa itu). 

Dia pukul saya tanpa saya boleh lari. Dia pijak perut saya tanpa saya boleh mengelak. Saya menangis dan merayu. Mak dan ayah mertua saya hanya tengok sahaja. Tiada siapa mahu menolong saya. Sesungguhnya hanya Allah satu-satunya tempat saya bergantung. Dalam hati saya tekad, saya mesti bangun, mesti hidup untuk anak-anak. 

Saya tengok satu-satu anak mata dalam rumah itu, tiada sedikit pun belas kasihan pun pada saya. Saya tekad saya perlu bangun untuk anak-anak saya. Saya perlu selesaikan masa depan anak-anak sebelum syarikat saya dirampas, duit disedut sampai habis, anak saya dilempar di tepi jalan. 

Saya mengengsot, saya tarik apa yang ada di depan dan berpaut pada dinding untuk belajar berdiri sendiri. Kuat dan azam hati saya tak sampai lima hari kemudian saya boleh berdiri. Saya berdiri untuk selamatkan masa depan si anak-anak saya yang masih kecil. 

Semenjak dari itu saya tekad berbuat baik dengan semua kerana bagi saya, jika saya mati kena bunuh sekalipun, baik cara halus mahupun cara terang-terangan. Saya tidak minta apa-apa, kasihalan pada anak-anak saya. 

Jika saya jahat seribu juta sekalipun, tolonglah kenang sedikit kebaikan yang ada pada saya untuk orang-orang berikan sedikit ehsan untuk anak-anak saya. Mungkin saya yang jahat, memang patut saya dihukum dengan kesakitan dan kesengsaraan. Tetapi saya tidak meminta hidup sebegini. Saya hanya berikhtiar mencari rezeki untuk besarkan anak-anak. 

Sesungguhnya manusia yang bertindak zalim pada saya dan anak-anak, saya tak akan pernah sedikit pun membuka ruang kemaafan mahupun keampunan. Walaupun saya mampu tersenyum, saya boleh bergurau tetapi hati saya tidak akan pernah redha. Dan selagi saya hidup dan sihat, saya akan berusaha memberi manfaat kepada insan lain. InshaAllah. 

Artikel berkaitan:

Total
0
Shares
Related Posts