Cuba seludup 380 kg daun ketum, pemandu Myvi ditahan PGA9 - The Reporter

Cuba seludup 380 kg daun ketum, pemandu Myvi ditahan PGA9

Cubaan seorang lelaki berusia 36 tahun menyeludup 19 bungkusan plastik daun ketum ke Thailand menggunakan kereta Perodua Myvi menemui kegagalan apabila dia ditahan Batalion 9 Pasukan Gerakan Am (PGA).

Sebanyak 380 kilogram daun ketum bernilai RM11,400 itu ditemui dalam Myvi yang diletakkan di bahagian tempat duduk penumpang belakang dan but, di Kampung Pisau Raut, Pengkalan Kubor.

Pegawai Pemerintah PGA9, Superintendan Nor Azizan Yusof berkata, lelaki itu ditahan oleh pihaknya ketika penugasan PGA9 di Pangkalan Haram Aziz pada jam 8.30 malam Sabtu, 30 Januari 2021. 

Suspek juga didapati mempunyai dua rekod lampau bersabit dadah dan hasil ujian saringan air kencing mendapati suspek positif methampethamine. 

Suspek dan barang rampasan dibawa ke IPD Tumpat dan kes disiasat mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 serta Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952. 

Sementara itu, dalam rampasan kedua di kampung sama, PGA9 turut merampas satu kotak dan dua guni yang mengandungi 464 botol ubat batuk disorok di bawah sebuah rumah. 

Tiga kotak mengandungi pelbagai jenis barangan kosmetik disyaki diseludup dari Thailand.

Ubat batuk itu dipercayai untuk dijual di pasaran tempatan dan dijual kepada penagih sebagai campuran untuk air ketum bagi memberikan kesan khayal dalam tempoh lama.

Sumber: Harian Metro

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!