Bahaya tidur di depan TV yang masih dihidupkan, risiko terdedah kepada cahaya biru - The Reporter

Bahaya tidur di depan TV yang masih dihidupkan, risiko terdedah kepada cahaya biru

Gambar hiasan (Artificial Intelligence)

Ramai orang menyangka bahawa, tidur dengan televisyen dihidupkan dapat membantu mereka tidur. Walau bagaimanapun, pakar berpendapat cara itu bukanlah idea yang baik.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa tidur dengan televisyen dihidupkan, bukan pilihan terbaik:

Meningkatkan pendedahan kepada Cahaya Biru

Tidur dengan televisyen dihidupkan meningkatkan pendedahan anda kepada cahaya biru, yang boleh meningkatkan risiko obesiti, diabetes dan masalah kesihatan lain.

Peranti seperti televisyen yang menghasilkan cahaya biru boleh mengurangkan jumlah melatonin yang dihasilkan oleh tubuh badan. Melatonin adalah hormon yang membantu kita untuk tidur. Ia memberi isyarat kepada tubuh bahawa sudah tiba masanya untuk berehat.

Mengganggu kualiti tidur

Walaupun anda mungkin mendapati bahawa televisyen dapat membantu anda tertidur, pakar memberi amaran bahawa kualiti tidur yang anda dapat akan terjejas.

Cahaya yang terus menerus boleh menghalang anda daripada memasuki tahap tidur yang dalam, yang diperlukan untuk memulihkan dan memproses maklumat.

Meningkatkan hutang tidur

Pakar mengesyorkan agar orang dewasa mendapatkan sekitar 8 jam tidur setiap malam. Jumlah tidur yang kurang daripada 8 jam itu dikenali sebagai hutang tidur.

Apabila anda tidur dengan televisyen dihidupkan, anda mungkin sebenarnya mendapatkan tidur yang kurang daripada yang anda fikirkan. Ini boleh meningkatkan hutang tidur anda.

Mengganggu mimpi dan hormon anda

Tidur dengan televisyen dihidupkan boleh mengganggu mimpi, hormon dan kesihatan anda. Anda mungkin tertidur pada satu ketika semasa bersantai di depan televisyen, tetapi itu tidak bermakna minda bawah sedar anda berhenti mendengar. Seiring dengan perkembangan plot dan watak berbual, otak anda masih menyerap semua maklumat itu.

Jadi, jika anda suka tidur dengan televisyen dihidupkan, mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan kembali kebiasaan tersebut demi kesihatan anda.

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!