'Bahaya Minuman 3-In-1, Boleh Menyumbatkan Arteri Darah' - Prof - The Reporter

‘Bahaya Minuman 3-In-1, Boleh Menyumbatkan Arteri Darah’ – Prof

Di fikiran pengguna, produk 3-in-1 ini adalah memudahkan. Lebih-lebih lagi ia dijadikan sebagai benda yang wajib ada di setiap pejabat. Dengan lambakan pelbagai jenis 3-in-1 membuatkan pengguna rambang mata nak memilih yang mana satu menepati citarasa. 

Namun, apakah benar informasi yang ternyata di bungkusan produk 3-in-1 ini benar-benar mengikut sukatan yang betul atau berupaya memberikan tenaga ekstra seperti yang didakwa? 
Baca perkongsian dari Doktor Zubaidi Hj Ahmad ini, yang membongkar sedikit informasi mengenai produk 3-in-1 yang kita sebagai pengguna tidak ketahui selama ini. 
Pensyarah Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Shariza Abd. Razak berkata, walaupun ada minuman itu dikatakan mengandungi ginseng atau tongkat ali untuk menambahkan tenaga, namun kandungannya amat sedikit.
“Ia tidak memberi sebarang kesan dalam penjagaan kesihatan. Sebaliknya ia mengandungi gula yang banyak iaitu lebih daripada tiga sudu teh. 
“Namun, ramai yang tidak menyedarinya kerana telah ditenggelamkan oleh rasa pahit kopi tersebut,” katanya. 

Menurut Prof Shariza, selain kandungan gula yang tinggi, kebanyakan minuman 3-in-1 yang dijual di pasaran juga menggunakan krimmer susu bukan tenusu yang merupakan sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan kerana ia boleh menyumbat saluran arteri darah dan seterusnya menyebabkan penyakit koronari jantung dan angin ahmar. 

Kesannya, para pesakit jantung atau diabetes yang minum minuman itu secara tidak terkawal boleh menyebabkan penyakit mereka menjadi lebih serius. – Dr Zubaidi Hj Ahmad | The Reporter
Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!