Backpack Kid saman Fortnite kerana guna gaya tarian peliknya tanpa kebenaran atau membayar royalti kepadanya - The Reporter

Backpack Kid saman Fortnite kerana guna gaya tarian peliknya tanpa kebenaran atau membayar royalti kepadanya

Backpack Kid atau nama sebenar Russell Horning, yang dikenali dengan gaya tarian peliknya memfailkan saman terhadap permainan video Fortnite dan NBA 2k kerana menggunakan gaya tariannya tanpa meminta kebenaran atau membayar royalti kepadanya, lapor Daily Mail.

Aneeta, ibu Russell, memfailkan saman terhadap Epic Games dan Take Two Interactive, yang merupakan pemilik permainan Fortnite dan NBA 2k, bagi pihak anaknya kerana dia di bawah usia 18 tahun. 
Berdasarkan tuntutan saman itu, dua permainan video terbabit menggunakan gaya tarian itu untuk mengaut keuntungan dari pelanggan mereka.
Di bawah undang-undang hakcipta Amerika Syarikat, gaya tarian seseorang individu adalah dilindungi sekiranya tarian itu sememangnya tulen dan telah direkodkan dalam pemiliknya dalam bentuk video. 
Dalam kes ini, pemain Fortnite boleh membeli gaya tarian Russell itu yang digelar sebagai The Floos atau memenanginya sebagai ganjaran apabila pemain mencapai peringkat-peringkat tertentu dalam Season 2 Battle Royale. 
Difahamkan, ini adalah saman ketiga yang difailkan oleh orang awam terhadap dua syarikat berkenaan. Terdahulu, penyanyi rap, Rapper 2 Milly mendakwa gaya tariannya, ‘the Milly Rock’ telah digunakan dalam Fortnite tanpa keizinan. 
Pelakon, Alfonso Ribeiro, juga mengambil tindakan memfailkan saman terhadap dua syarikat itu yang menggunakan tariannya ‘Carlton dance’ yang membuatkannya terkenal apabila membintangi The Fresh Prince of Bel Air.
Pihak Epic Games dan Take Two Entertainment bagaimana enggan memberi sebarang komen mengenai dakwaan itu. 

Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!