20,293 Guru Dihantar Ke BTN, Jalani Kursus Jati Diri - The Reporter

20,293 Guru Dihantar Ke BTN, Jalani Kursus Jati Diri

PUTRAJAYA – Seramai 20,293 orang guru akan dihantar menghadiri latihan Biro Tata Negara (BTN) selama tiga hari, dua malam, selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri pada Julai depan. 
Menurut Menteri Pendidikan Malaysia Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, latihan itu bertujuan untuk melahirkan barisan guru yang mempunyai jati diri dalam usaha membina negara bangsa yang beridentiti Malaysia. 
“Latihan ini akan memfokuskan guru tahun keempat dan kelima dalam perkhidmatan di semua peringkat sekolah tanpa mengira kaum. 
“Kementerian dan BTN bersetuju bahawa di peringkat permulaan program, kita mempunyai modul latihan tersendiri yang sesuai untuk guru, untuk peringkat sekolah Kebangsaan atau sekolah jenis kebangsaan jenis sekular,” katanya. 
Jelas Mahdzir, kerjasama di antara kedua-dua pihak adalah langkah yang tepat dilaksanakan pada masa yang sesuai dalam usaha membina guru yang seimbang, harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. – PIXEL MEDIA
Total
0
Shares
Related Posts
error: Content is protected !!